Ronza sommarjobbar på förlossningen på Södertälje Sjukhus AB

Ronza Al-Suhaili har jobbat på förlossningen på Södertälje sjukhus AB i sommar. Eftersom hon ser sin framtida yrkesbana på sjukhus blev hon väldigt glad över att chansen att redan nu få uppleva sjukhuset som arbetsplats.

Ronza Al-Suhaili är färdig undersköterska om ett år.

– Kanske pluggar jag vidare till sjuksköterska sedan. Jag vet inte exakt inom vilket område jag vill arbeta, men sjukhus lockar mest. Därför blev jag jätteglad när jag fick plats här. Min lärare också, berättar Ronza.

Sjukhus en framtidsdröm

Intresserad av förlossningar

Förra året såg över 2 100 barn dagens ljus på Södertälje sjukhus. BB och förlossning är delar av en integrerad verksamhet där också ultraljud och specialistmödravård ingår. Alla delar finns på samma plan. Barnmorskorna kan rotera mellan förlossningen och BB. Det betyder att mammorna och familjerna ibland träffar samma barnmorskor under födseln som under eftervården.

Ronza hade gärna varit med under en förlossning för att lära sig mer, men så har sommarjobben inte varit upplagda.

– Men en barnmorska visade en moderkaka för oss som sommarjobbar och berättade hur den fungerar och vad vi såg. Det var väldigt intressant.

Jag har nog aldrig varit på ett ställe där jag trivts så bra

Trivs med jobbet

Ronzas arbetsuppgifter är att städa rum, sprita sängar, fylla på tvättförråd, hantera återvinning och fixa frukost. Hon trivs bra på sitt sommarjobb.

– Personalen är jättesnäll, jag känner mig helt bekväm här. Jag har nog aldrig varit på ett ställe där jag trivts så bra!

Vill hjälpa

Tidigare har Ronza praktiserat på en förskola och arbetat på ett äldreboende. Den här sommaren har hon två sommarjobb. Efter sjukhuset bär det av till äldreboendet på Mariekällsgården i Södertälje. Sedan är dags för sista året på gymnasiet.

Ronza har valt att utbilda sig inom vård och omsorg därför att hon vill hjälpa människor.

– Jag gör vad som helst för att hjälpa andra, se till så att de är glada och mår bra och inte känner sig utanför. På äldreboendet till exempel är det inte alla som har någon som kommer på besök. De är ensamma. Ofta har jag chans att sitta med dem en stund eller kanske vi går ut lite.

 

 

Text: Lisa Thorsén