Lucas sommarjobbar på trafikförvaltningen

Lucas Högsander ser till att det är ordning på trafikförvaltningens dokument innan de skickas till Landstingsarkivet. Där ska dokumenten gå att hitta och läsa långt in i framtiden.

Det är trafikförvaltningen som ser till att Stockholms kollektivtrafik fungerar. Varje dag reser drygt 800 000 personer kollektivt med tunnelbana, pendeltåg, lokalbana, buss och båt.

Får uppskattning

Lucas jobbar på trafikförvaltningen som arkivassistent. När han sökte jobb inom landstinget angav han särskilt att han vill jobba inom administration.

– Så nu är jag glorifierad häftesborttagare, säger Lucas och skrattar lite.

Det betyder att hans handledare och hennes kolleger är mycket tacksamma över att sommarjobbarna kan göra det jobb som krävs för att diarieförda dokument och handlingar ska kunna skickas till Landstingsarkivet för arkivering. I det arbetet ingår att ta bort alla häftklamrar, för att dokumenten ska hålla bättre i arkivet. Under de fyra veckor han jobbar är det ett betydande antal hyllmeter dokument som Lucas gör iordning.

– Där jag jobbar är de bra på att berätta att de uppskattar det vi gör. Jag förstår att det är viktigt, säger Lucas.

roligaste är ändå den social biten

Bra med erfarenhet

Han tycker att introduktionen fungerat bra och han känner sig väl omhändertagen på arbetsplatsen. Men det roligaste med sommarjobbet är ändå den social biten, som alla samtal när det är lunch- och fikarast.

Han säger lite skämtsamt att det mest var mamma som tyckte att han behövde ett sommarjobb.

– Men det är klart att det är bra att jobba lite för att förstå vad arbetslivet handlar om.

På sitt första sommarjobb för två år sedan oljade Lucas bryggor åt Stockholms kommun. Om han jämför att jobba med att gå i skolan känner han att han är blir betydligt tröttare efter en dag på jobbet än en dag i skolan. Det kan ha med känslan av ansvar att göra, tror han.

– Det går inte att bara slumra till här. Vi har något att göra hela tiden.

 

 

Text: Lisa Thorsén