Hanna sommarjobbar på Danderyds Sjukhus AB

Hanna Kjellröier jobbar i köket på en avdelning. På avdelningen får patienter som drabbats av en hjärnskada rehabilitering och för många av dem är maten en av dagens höjdpunkter.

porträtt Hanna

På rehabiliteringsmedicinska kliniken på Danderyds Sjukhus AB ligger patienter som drabbats av en hjärnskada till följd av stroke eller hjärnblödning.  Som mest finns 20 patienter på avdelningen där Hanna tar hand om köket.

Maten i centrum

En vanlig arbetsdag gör hon i ordning frukost, lunch och middag samt förmiddags- och eftermiddagsfika, allt beroende på vilka tider hon jobbar.

jag har lärt mig hur mycket maten betyder för patienterna

– Jag har lärt mig hur mycket maten betyder för patienterna. Dels är det väldigt viktigt att jag delar ut rätt mat till rätt patient. Det kan till exempel handla om att maten behöver vara lättuggad för en del patienter. Dels är maten en av dagens höjdpunkter för många, berättar Hanna.

– Det är viktigt att maten ser aptitlig ut, vi piffar till den med grönsaker och lägger upp den fint.

Gillar kontakten med människor

Hanna har varit intresserad av vården och velat bli läkare sedan hon var liten.

– Jag älskar att ta hand om och hjälpa människor. Kanske är jag påverkad av att många i min släkt är läkare, jag har sett hur mycket bra de kan göra för andra.

Tidigare har Hanna sommarjobbat på äldreboende.

– Då var jag med de äldre, det var också väldigt roligt. Vi satt och pratade och gick små promenader. Det är just kontakten med människorna som är det allra roligaste.

På avdelningen har hon också kontakt med patienter. Hon går inte in till patienterna, men en del av deras träning består i att beställa mat. De som kommer till köket för att beställa får en liten pratstund med Hanna.

Lärorikt att sommarjobba

Hanna tycker att det ger väldigt mycket att sommarjobba, förutom att lönen är välkommen.

en chans att ta reda på vilket område och vilket yrke som kan passa en i framtiden

– Man får känna sig lite ansvarig för sitt liv. Det är också en chans att ta reda på vilket område och vilket yrke som kan passa en i framtiden. Sedan varar ju inte sommarjobbet hela sommaren, så det finns tid att vara ledig också.