Fabian sommarjobbar på Folktandvården AB

Fabian Bergström har varierande arbetsuppgifter under sina veckor på Folktandvården i Mörby. Han tar hand om köket, packar sterila instrument och packar smutstvätt. När det finns tid får han också vara med vid patientbehandlingar.

Förra året jobbade Fabian som ledare på ett läger för ungdomar. I år sökte han jobb inom landstinget. När han fick frågan om han var intresserad av att komma till Folktandvården tackade han ja.

Intressant att få veta mer om tandvård

– Även om jag inte har tänkt att jag ska jobba med tandvård i framtiden är det intressant, säger Fabian.

Får sitta med

På Folktandvården får barn, ungdomar och vuxna hjälp med allt som rör tänder och munhälsa. Hit kommer patienter både för förebyggande, planerad och akut tandvård. Det kan handla om en vanlig undersökning, att laga en tand eller ersätta tänder med kronor, broar och implantat eller om ett besök hos tandhygienisten.

Ibland har Fabian tid att vara med på undersökningar och behandlingar. Då finns det chans att lära sig ganska mycket.

– Jag sitter med och lyssnar och tittar. Jag får till exempel vara med om hur det går till att borra i och fylla en tand eller dra ut en tand. Jag lär mig också mycket om hur man ska ta hand om sina egna tänder.

Bra erfarenheter av hur det är i arbetslivet

Variation och inblick

Arbetsuppgifterna varierar. Han ser till att det är ordning i köket, förpackar steriliserade instrument och ser till att smutsig tvätt hamnar där den ska. Om han undrar över något eller inte har något att göra är det bara att vända sig till handledaren.

Att sommarjobba ger bra erfarenheter av hur det är i arbetslivet, tycker Fabian.

– Jag upptäcker hur saker och ting fungerar bakom kulisserna. Det finns så mycket att ta hand om som vi inte ser när vi kommer som kund eller patient.

 

 

Text: Lisa Thorsén