Daniel sommarjobbar på regionledningskontoret

På regionledningskontorets HR-avdelning har Daniel Bergqvist lärt sig saker om arbetslivet som han känner att han kommer att ha nytta av i framtiden.

porträtt Daniel Bergqvist

HR är en förkortning av engelska termen Human Resources och är till för att hantera just de mänskliga resurserna. Arbetet på en HR-avdelning är ofta strategiskt. Det kan till exempel handla om att utveckla processer för att säkra tillgången på duktiga medarbetare i en organisation.

jobbet på HR-avdelningen tycker han är i en klass för sig

Tidigare har Daniel sommarjobbat på förskolor ett par år. Det har varit bra, men jobbet på HR-avdelningen tycker han är i en klass för sig.

– Jag visste inte vad en HR-avdelning var innan jag kom hit. Nu har jag fått en massa kunskaper som jag har användning av i arbetslivet. Jag tycker om att känna att jag lär mig saker och inte bara jobbar för att tjäna pengar, berättar Daniel.

Varierade uppgifter

Arbetsuppgifterna består av att sammanställa statistisk, arkivera olika typer av handlingar, mata pappersätaren som förstör dokument och förbättra powerpoint-presentationer.

kunskaper som jag känner att jag kan använda både när jag söker jobb nu och i framtiden

– Det är väldigt varierat. Dessutom har jag lärt mig hur man skriver ett bra CV och vad som kan vara bra att tänka på vid en anställningsintervju, som hur kläderna ser ut. Vi har gått igenom vilka olika typer av anställningar det finns också. Det är kunskaper som jag känner att jag kan använda både när jag söker jobb nu och i framtiden.

Lär sig om arbetslivet

En av de bästa sakerna med att sommarjobba tycker Daniel är att få veta mer om arbetslivet och hur det är att jobba. Han tycker också att det känns bra att resa in till city varje dag. Under sommarjobbsveckorna har Daniel passat på att ställa många frågor till sin handledare och andra som jobbat länge.

– Jag har fått bra svar om hur det är att jobba med HR-frågor, om vad de gör och om vilken utbildning de har. Jag gillar att lära mig saker från grunden och att fråga är ett bra sätt att lära sig.