George sommarjobbar på akutmottagningen på Södertälje Sjukhus AB

På akuten händer det mycket och det gör att varje dag känns spännande. George Chamoon sommarjobbar fyra veckor på akutmottagningen på Södertälje Sjukhus AB.

Förra sommaren sökte George jobb inom landstinget för första gången. Då fick han inget.

– Det kändes som att köpa en trisslott, att chansen var så liten. Så jag hade inte så stort hopp i år, berättar han.

När de ringde från akuten trodde George att någon närstående hade råkat ut för en olycka eller blivit allvarligt sjuk.

– Men de ringde för att berätta att jag fått jobb! Jag blev verkligen glad.

Variation och många möten

Det mest spännande med jobbet är att vara i en miljö där det händer mycket. Även om han inte direkt tar hand om patienter blir det många möten.

– Jag har till exempel fått översätta mellan arabiska och svenska en gång. Det var lite svårt att hitta de rätta orden men det gick bra. Det händer också att jag följer med när patienterna ska från akuten till röntgen, för att se hur det går till.

Många olika uppgifter

Vanliga arbetsuppgifter för George är annars att packa upp och sortera in ren tvätt, att samla in tvättsäckar och forsla dem vidare till sorteringen och att sprita av britsar i undersökningsrum för att inga bakterier ska spridas. George jobbar också en del i köket. Där ser han till att allt är rent och snyggt och att diskmaskinen är urplockad.

– Det gick snabbt att komma in i jobbet. Första dagen visade de mig var jag skulle byta om och var jag skulle ta rena kläder varje dag. Jag vet vem jag ska vända mig till om jag behöver nya arbetsuppgifter eller om jag behöver fråga något.

Alla program jag har sökt nu leder till arbeten med människor – arbetsterapeut, fysioterapeut, tandhygienist, sjuksköterska, lärare och socionom.

Från obehag till vana

Till helt nyligen var inte sjukvård och omsorg något George såg framför sig när han tänkte på arbetslivet. Men precis när jobbet på akuten blev hans fick han också extrajobb inom hemtjänsten.

– När jag var yngre tyckte jag att det var obehagligt med alla lukter och med blod. Men man vänjer sig med allt man får erfarenhet av, tror jag. Det gäller att ha förståelse för andras situation, inte ta saker och ting för personligt och att ha tålamod, säger han.

Text och foto: Lisa Thorsén