Emma sommarjobbar på Sachsska barnsjukhusets mottagning

Att andra litar på en och att tjäna egna pengar. Det är två saker Emma Åsbrink gillar med sitt sommarjobb på Sachsska barnsjukhusets mottagning i Farsta.

Det var en kompis som tipsade Emma att söka sommarjobb inom landstinget.

– Hon hade själv sommarjobbat på ett sjukhus för äldre och tyckte att det var väldigt roligt. Så när jag fick jobb blev jag jätteglad, berättar Emma.

Arbetet börjar klockan 8 och slutar klockan 16. En stor del av tiden jobbar hon i receptionen. Där har hon hela tiden sin handledare tillhands om frågor uppstår.

– Från början satt en sekreterare bredvid mig och förklarade och visade hur allt går till. Jag fick också en bok där jag skrev upp viktiga moment, för att inte glömma. Det var ett väldigt bra sätt att lära sig på.

I receptionen hälsar hon patienterna och deras föräldrar välkomna och skriver in dem i det digitala systemet.

– Jag frågar också om de har fått en sms-påminnelse. Om de inte har det lägger jag in mobilnumret i eftersom det är viktigt att påminnelserna fungerar.

Det är roligt att prova olika saker. I år lär jag mig mycket om datorer och posthantering. Jag har till och med lärt mig att dricka kaffe.

Kul att lära sig nya saker

Förra sommaren arbetade Emma på en förskola. Det var både roligt och stressigt. På årets sommarjobb är det lugnare stämning och inte lika hög ljudnivå.

– Det är roligt att prova olika saker. I år lär jag mig mycket om datorer och posthantering. Jag har till och med lärt mig att dricka kaffe.

Att det finns mer att lära sig om saker och ting än man först tror är något hon har hon tänkt på många gånger.

– Många tror till exempel att måleri som jag läser bara handlar om att stryka färg på en planka. Men det är så mycket mer. Det handlar om spackel, val av färg, kemikalier, teknik, val av penslar... ja, allt möjligt!

Växer med uppgifterna

En sak som är bra med att sommarjobba är att självständigheten ökar, tycker Emma.

– Jag har till exempel varit själv i receptionen ett par gånger. Det känns väldigt bra att bli litad på, att någon säger: vi vet att du klarar det här.

En del av lönen ska hon använda till att resa.

– Det är första gången i mitt liv jag åker utomlands, så det känns jättespännande. Jag reser med några vänner till Cypern.

 

Text och foto: Lisa Thorsén