Cecilia sommarjobbar i registraturen på landstinsstyrelsens förvaltning

Cecilia Björk jobbar i registraturen på landstingsstyrelsens förvaltning i sommar. Här registrerar hon offentliga handlingar och lär sig varför ett arkiv är så viktigt.

Cecilia sökte jobb via landstingets webbplats. Allra helst ville hon arbeta med människor, men det blev alltså papper.

– Det här är mitt första sommarjobb och det känns bra att få lite arbetslivserfarenhet. Jag tänker att all erfarenhet är bra. Det är också spännande att se hur en annan arbetsplats än skolan fungerar.

Cecilia känner sig väl bemött på sin arbetsplats.

– Alla är vänliga och välkomnande. De tar med mig i gemenskapen.

Jag kan tänka mig att utbilda mig till kurator eller psykolog och arbeta med att hjälpa barn och unga som har det svårt.

Bra handledning

En typisk arbetsdag börjar Cecilia klockan 8 och slutar kockan 16.45. Under en dag hinner hon med att ta hand om post och registrera olika handlingar, som beslut och avtal.

I handlingarnas centrum

– I början var det lite svårt att lära sig hur systemet är uppbyggt, men det går hela tiden bättre. De är väldigt bra här på att visa vad och hur jag ska göra.

Något Cecilia har reflekterat över är hur mycket papper ett arkiv hanterar, trots att allt lagras digitalt.

– Allt ska finnas både i digitalt och på papper för säkerhets skull har jag lärt mig.

Övat på självständighet

Sommarjobb är bland mycket annat en del av vägen till självständighet. Cecilia har redan övat rätt mycket på det eftersom hon går på gymnasiet i Örebro.

– Jag bor i ett kollektiv med andra elever. Det finns också personal som är till för oss. Men visst har jag fått bli självständig tidigt. Det har två sidor. Jag tycker att det är jättekul att klara mig själv och känna mig fri, men jag saknar min familj, berättar hon.

Det löser de genom att hälsa på varandra ofta. Och så är hon hemma i Stockholm alla lov.

 

Text och foto: Lisa Thorsén