Sommarjobb i Region Stockholm

Lättläst

Sommarjobb finns inom hälso- och sjukvård, administration, tandvård och kollektivtrafik. Du måste vara 16-18 år och du måste vara skriven i Stockholms län för att kunna söka.

På nästan alla våra arbetsplatser togs det beslut om att inte ta emot sommarjobbare 2020 på grund av covid-19. Det bestämdes också att man inom sjukvården måste vara 18 år på grund av bland annat smittrisken.

Omkring 50 jobb erbjöds tillslut i hälso- och sjukvården på Stockholms läns sjukvårdsområde, Södertälje Sjukhus AB samt S:t Eriks Ögonsjukhus AB. 

Efter avslutat sommarjobb ombeds man svara på en webbenkät om hur man upplevt sommarjobbet. Medverkan är förstås anonym och frivillig.

Så här svarade ni som arbetat i hälso- och sjukvården:

 • Kan du tänka dig att jobba hos Region Stockholm i framtiden?
  100% svarar ja eller kanske.
 • Vad tyckte du om handledningen?
  93% svarade bra eller mycket bra.
 • Hur nöjd har du varit med sommarjobbet?
  100% svarade nöjd eller mycket nöjd.
 • Jag kommer tipsa andra att söka sommarjobb hos Region Stockholm nästa år.
  100% svarar ja.

Vill du läsa hela rapporten så hittar du den under rubriken bilagor.

Vem får söka sommaren 2021?

Du måste ha fyllt 16 år innan sommarjobbet börjar och du får inte ha fyllt 19 år innan sommarjobbet slutar. Du ska också vara skriven i Stockholms län.
För att de jobb vi erbjuder ska fördelas så rättvist som möjligt sker urvalet med hjälp av lottning. Därefter matchas du som sökt med en arbetsplats. Vi försöker ta hänsyn till eventuella önskemål.

Ungdomar med funktionsnedsättning är en prioriterad grupp. Vid erbjudande om jobb ska du kunna visa upp ett intyg från din sjukvårdskontakt om din funktionsnedsättning.

Alla har lika stor chans eftersom sommarjobben lottas, även i den prioriterade gruppen lottas jobben. I båda grupperna brukar det vara många fler som söker än jobbplatser.

Om du har en särskild anledning och vill ansöka postalt eller på annat sätt kan du kontakta: sommarjobb.lsf@sll.se 

När får jag besked?

För att de jobb vi erbjuder ska fördelas så rättvist som möjligt sker urvalet med hjälp av lottning. Du som får jobb kommer att bli kontaktad med ett erbjudande från din arbetsgivare/arbetsplats under perioden april till och med slutet av maj. Ambitionen är att du ska få besked så snart som möjligt.

Alla som inte får jobb får ett nej-tack-besked via e-post. Dessa skickas ut efter hand som anställningarna blir klara. Allra senast 31 maj ska alla sökande ha fått ett besked.

Möt våra sommarjobbare

Daniel, Mouna, Hanna och Adam sommarjobbade hos oss förra året. Välkommen att ta del av deras berättelser. Möt våra sommarjobbare 

Möt två rekryterande chefer 

Jenny på Sabbatsbergsgeriatriken och Pehr på trafikförvaltningen berättar i filmen om sina erfarenheter av att anställa sommarjobbare. Möt två chefer

Vanliga arbetsuppgifter

De områden du kan välja mellan i din ansökan är: vård, administration och vaktmästeri och du kan välja ett eller flera områden.

Arbetsuppgifterna inom området kan variera det kan till exempel vara sysslor i ett avdelningskök, inom service, administrationsuppgifter, städning och sortering i förråd, vaktmästerisysslor, arbete på en vårdavdelning och i en reception.

Sommarjobbet börjar med en introduktion på arbetsplatsen. En handledare hjälper dig tillrätta och finns tillhands under hela anställningsperioden.

Här finns jobben

Här är några av alla våra arbetsplatser som erbjuder sommarjobb, flera kan tillkomma:

Så mycket får du i lön 

 • 16 år = 71:60 kr/tim
 • 17 år = 81:60 kr/tim
 • 18 år = 95:00 kr/tim

Semesterersättning tillkommer med 15:40 kronor per timme.

Två jobbperioder under sommaren

I regel erbjuds två jobbperioder om vardera fyra veckor under sommaren.
Men perioderna kan variera inom våra olika förvaltningar och bolag.

 • 15 juni - 12 juli
 • 13 juli - 9 augusti

Hälsokontroll

Du som ska sommarjobba inom vården nära patienten, måste göra en hälsokontroll innan du börjar jobbet. Hälsokontrollen betalas av oss. Vi informerar alla som fått sommarjobb om hur den går till samt var och när den ska göras. Det är viktigt att du går på den tid du fått eller ombokar.

Mer frågor och svar om sommarjobb

Andra samarbeten kring sommarjobb

Förutom sommarjobb i hälso- och sjukvården samverkar Region Stockholm  med andra arbetsgivare för att erbjuda fler sommarjobb till 16 - 18 åringar. Sommaren 2020 blev det samarbeten som resulterade i sommarjobb hos bland annat:

 • Konserthuset
 • Skärgårdsstiftelsen
 • Kultursommarjobb ett samverkansprojekt med Film Stockholm, Musikaliska samt flera kommuner i länet.
 • Berga Naturbruksgymnasium