Han gillar närheten till patienterna

Sjuksköterska Johan Wilson uppskattar den möjlighet till längre kontakt med patienterna som arbetet på en vårdavdelning innebär.

– Det är roligt att gå till jobbet. Ofta känner jag att jag kan göra något för patienterna som de uppskattar.

Till vårdavdelning 92 på Danderyds sjukhus kommer framförallt patienter med gastroenterologiska sjukdomar, vilket innebär mag- och tarmsjukdomar samt leversjukdomar.

– Som sjuksköterska arbetar jag med hela patienten i nära samarbete med undersköterskor och läkare. Det är väldigt brett och roligt, berättar Johan.

Ser helheten

Johan bryr sig alltså om allt från patientens medicinska behandling och välbefinnande under sjukhusvistelsen till hur det ska fungera hemma när det är dags för utskrivning.

– I omvårdnadsarbetet på sjukhuset täcker vi upp för de behov patienten inte själv klarar av att ta hand om. Det kan handla om hjälp till toaletten, sårvård, att underlätta att hosta och att optimera förhållandena runt maten så att patienten vill äta, berättar Johan.

Inför hemfärden kan han prata med kommunens biståndshandläggare för att allt ska bli så bra som möjligt. Någon behöver kanske hjälp med medicindelning eller med städning och matlagning.

Som sjuksköterska arbetar jag med hela patienten.

Samordning glad överraskning

Johan är glatt överraskad av den samordning han upplever inom vården. Det förväntade han sig inte riktigt under utbildningstiden.

– Det gäller på alla plan, mellan olika vårdyrken och mellan sjukhuset och andra viktiga institutioner i samhället.

En sådan institution är skolorna. Johan är studentansvarig på sin avdelning.

– Om jag ser att studenterna utvecklas mycket under sin period här får jag en väldigt bra känsla. De är ju framtidens sjuksköterskor, säger Johan.

Närheten till patienterna viktig

Johan funderade ett tag på att bli läkare. När han kom in på sjuksköterskeutbildningen bestämde han sig för att pröva ett år och sedan utvärdera sina upplevelser.

– Jag kom fram till att jag valt rätt. Det var närheten till patienterna och möjligheten att arbeta inom så många olika områden som avgjorde. En sjuksköterska blir en patients alltiallo och ser till både omvårdnadsbehov och medicinska behov.

 

Text och foto: Lisa Thorsén