Inspirerar studerande som är nyfikna på vården

Under SACO Studentmässa i Älvsjö var Region Stockholm på plats för att möta nyfikna gymnasieelever. Ungdomarna fick chans att prata direkt med sjuksköterskor, läkare och många andra yrkesrepresentanter inför val till högskola och universitet.

 

Klas Einerfeldt är
ambulanssjuksköterska på Ambulanssjukvården i Storstockholm AB


I Region Stockholms monter fanns bland annat ambulanssjuksköterskor, arbetsterapeuter, barnmorskor, biomedicinska analytiker, läkare, sjukhusfysiker och ögonsjuksköterskor på plats för att möta eleverna.Klas Einerfeldt är ambulanssjuksköterska på Ambulanssjukvården i Storstockholm AB.

Han tog emot tog emot frågor vid en ambulans som
 fanns uppställd vid montern.

Själv valde han att arbeta i ambulans för att han dras till den akuta situationen.

– Det som lockar mest är möjligheten att göra skillnad och att vara den första länken i vårdkedjan. Ofta ser vi hur patienterna snabbt blir bättre av våra insatser och vi möts av stor tacksamhet. Det är också en otrolig bredd i yrket. Vi träffar patienter från noll till hundra år med alla möjliga olika tillstånd och diagnoser. Ingen dag är den andra lik.

Louise Litteck är röntgensjuksköterska på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge.

Hon passade på att erbjuda intresserade elever möjlighet att komma på studiebesök till arbetsplatsen.

– Jag tror det kan betyda mycket för ens val att få se och uppleva hur det ser ut på riktigt, säger hon.

Hon tycker att det är bra att vara på plats under studentmässan för att lyfta sin yrkesinriktning, som hon uppfattar att många mässbesökare inte känner till.

Louise valde yrket därför att hon är en social person som gillar teknik.

– Mötet med patienten är centralt för en röntgensjuksköterska. Det är ofta ett kort och viktigt möte. För mig passar det bättre att träffa många patienter, som jag gör, än att följa en och samma patient under längre tid. Dessutom utvecklas tekniken hela tiden, och jag med den. Det är inte ett yrke jag fastnar i.

Magnus Juthberg är ögonsjuksköterska på S:t Eriks Ögonsjukhus AB.

– När vi deltar här får vi en chans att berätta om alla möjliga vägar som finns för den som väljer att utbilda sig till sjuksköterska, säger han.

Att det går att specialisera sig på ögon känner inte så många av besökarna till, är Magnus uppfattning. Själv valde han till slut att arbeta med ögon eftersom han är så intresserad av kameror och hur vi åstadkommer hög teknisk kvalitet.

– Det mest spännande med jobbet är att vara med i den utveckling som leder till att ögonsjukvården i större utsträckning kan rädda människor syn, säger han. Att jag kan jobba dagtid bidrog också till mitt val.

Vad lockar dig med hälso- och sjukvårdens yrken?

Linnéa Lindberg, Södra Latin, åk 3:

– Ambulanssjukvård är ett av de områden jag tänka mig. Jag lockas av att det är en akut situation, att det är ett högt tempo och att man är patientens första möte med vården. Här i Region Stockholms monter har jag fått veta vilka utbildningsvägar det finns och hur det fungerar med ambulansbaserna i Stockholm.

 

 

 

 

 

Omar Ismail, Vård- och omsorgsprogrammet, Didaktus i Jakobsberg, åk 3:

– Jag är snart klar undersköterska och vill bli sjuksköterska, så jag letar information om hur jag kan läsa vidare. Idag arbetar jag inom äldreomsorgen när jag inte går i skolan. Jag känner att jag har ett yrke där jag kan hjälpa människor och att jag kommer nära människor. I min värld, i ungdomsvärlden, ser många tyvärr ner på utbildningen till undersköterska. Men det är ett viktigt jobb. Om jag kan hjälpa en människa är det stort. Och på jobbet får jag jättemycket uppskattning, det känns väldigt bra.

 

 

 

Klara Hugo, Naturvetenskapsprogrammet, Franska skolan, åk 2:

– Jag är intresserad av läkaryrket och sådant som har med biologi att göra. Jag vill hjälpa andra och biologi är ett roligt ämne. Här i Region Stockholms monter har jag fått reda på vilka jobb en biomedicinsk analytiker kan ha efter utbildningen. Att det finns så många vägar att gå visste jag inte, det känns spännande.