Roslagsbanan till city

Uppläsning

Resultatet av Sverigeförhandlingen, som handlar om satsningar på kollektivtrafik och bostadsbyggande i Stockholms län, har bl.a. resulterat i att Roslagsbanan i framtiden ska förlängas i en tunnel från Universitetet till T-centralen via en ny station vid Odenplan.

Den 30 mars 2017 presenterades satsningarna som innebär att Stockholms läns landsting ska bygga ny tunnelbana mellan Fridhemsplan och Älvsjö, förlänga Roslagsbanan till city och bygga Spårväg Syd mellan Älvsjö och Flemingsberg.

Roslagsbanans förlängning till city
Stockholms läns landsting förlänger Roslagsbanan från Universitetet i tunnel via en ny station vid Odenplan och vidare till T-centralen. Investeringskostnaden är 7,1 miljarder kronor. Täby kommun åtar sig att bygga 16 200 bostäder, Vallentuna kommun 5 650 bostäder, Österåker kommun 7 020 bostäder och Stockholms stad 500 bostäder.

– Det enda säkra är att Täby inte kan få både en förlängd Roslagsbana och en förlängd tunnelbana i en och samma förhandling, säger  H G Wessberg, förhandlare i Sverigeförhandlingen, till Dagens Nyheter.

Läs mer här på hemsidan för Stockholms läns landsting

Läs mer om Sverigeförhandlingen

Tillbaka till nyhetslistan roslagsbanan