Röda linjen fyller 50 år

Uppläsning

Lördagen den 5 april är det exakt 50 år sedan tunnelbanans Röda linje invigdes. Det firas med tårtkalas på Liljeholmens station klockan 11-14.

Den 5 april 1964 invigdes Tunnelbana 2, som Röda linjen hette då. Den gick från T-centralen till Fruängen och Örnsberg. Bilden visar utsmyckade tåg på Örnsbergs station på invigningsdagen.

Jubileet firas med tårtkalas på Liljeholmens tunnelbanestation klockan 11 till 14. Christoffer Sandahl, chef för Spårvägsmuséet och kunnig på kollektivtrafikens historia, berättar om tunnelbanans historia. På plats står ett unikt veterantåg, renoverat till nyskick. Elever från Grillska Gymnasiets konditorlinje bjuder på tårta, och det bjuds även på levande musik och ballonger till barnen.

Tunnelbanan har spelat en viktig roll för Stockholms utveckling

När Röda linjen byggdes ersattes de gamla spårvägslinjerna som gick till Stockholms sydvästra förorter. Längs Röda linjen växte ett antal förorter upp under 60- och 70-talen. Byar som Sätra, Vårberg och Fittja förvandlades till förorter med höghus, köpcentrum och tunnelbanestationer. Miljonprogrammets bostadsområden i och omkring Stockholm byggdes så gott som uteslutande omkring tunnelbanan.

Röda linjen som inspirationskälla

Idag reser närmare 450 000 människor med Röda linjen, som har blivit ett begrepp i Stockholmarnas hjärta. Längs framförallt den södra delen av banan har Röda linjen genom åren inspirerat skribenter, filmare och musikproducenter. Röda Linjen är en blogg som drivs av ett antal politiskt aktiva som bor längs med tunnelbanans röda linje mot Norsborg. Redline Records, med säte i Norsborg, är en del av Universal Music och räknas som en av de viktigaste krafterna inom svensk rapmusik. Röda Linjen var också namnet på ett filmprojekt av Staffan Hildebrand.

Program lördag 5 april

11:00 Välkomstanförande 11:10-12:30 Grillska gymnasiet serverar tårta samtidigt som orkestern spelar 12:00-13:00 Ballonger till barnen 12:30-14:00 Visning av veterantåget

Varmt välkomna att fira Röda linjens 50-årsjubileum!

Tillbaka till nyhetslistan röda linjen