Tunnelbana från Akalla till Barkarby station

Uppläsning

Tunnelbanans Blå linje ska förlängas från Akalla till Barkarby station. Barkarby station blir en viktig knutpunkt för framtidens resenärer. Runt den nya stationen Barkarbystaden växer en helt ny stadsdel fram. Kartan visar en ungefärlig sträckning.

Detta gör vi

Tunnelbanans Blå linje förlängs från Akalla till Barkarby station. Barkarby får två nya tunnelbanestationer, Barkarbystaden och Barkarby station.

Syfte

Stockholm växer. När fler människor väljer att bo och vistas i regionen behövs fler bostäder och en väl fungerande kollektivtrafik. För att kunna fortsätta att växa är det viktigt att satsa på hållbara trafiklösningar. Utbyggnaden av tunnelbanan är en förutsättning för områdets utveckling.

Vem påverkas och tidsplan

Vi planerar noga för att vardagslivet i närområdet ska fungera under byggtiden. Byggstart planeras till 2018. Byggtiden är circa sex år.

Tunnelbana till Barkarby.Kort om projektet

Tunnelbanans blå linje ska förlängas från Akalla till Barkarby station. På så vis får den växande regionen en hållbar kollektivtrafiklösning som kortar restiderna och kopplar samman regionen.

Två nya stationer ska byggas. Den ena placeras under det gamla flygfältet i Barkarby, mitt i den framväxande stadsdelen Barkarby. Den andra stationen placeras i anslutning till det nya kollektivtrafikcentrumet vid Barkarby station. Här möts tunnelbanan, Mälarbanan, pendeltåget och busstrafiken och byten blir enkelt och smidigt.

Tunnelbanan kommer att löpa under mark hela den nya sträckan. Det gör det möjligt att utveckla området med nya bostäder, arbetsplatser och service. Samtidigt påverkas den omgivande miljön minimalt av tunnelbanan.

Den nya tunnelbanan till Barkarby knyts samman med Mälarbanan vid Barkarby station. Det ger bra förbindelser till stora arbetsplatsområden, i första hand Kista och Akalla men också Hallonbergen, Näckrosen och Solna centrum.

Mycket mer information om utbyggnaden av tunnelbanan hittar du på nyatunnelbanan.sll.se, inklusive tidplaner, kontaktuppgifter och informationsmaterial.

Tillbaka till alla projekt

Hjälp oss att förbättra Sll.se!

 
Tillbaka till alla projekt

Hjälp oss att förbättra Sll.se!