Hitta rätt vård med hjälp av 1177 Vårdguiden

Uppläsning

Du som behöver vård under julhelgerna har vård nära dig. Över 200 vårdcentraler är öppna på vardagarna, tretton husläkarjourer, sex närakuter och dessutom finns jourläkare som kan göra hembesök.

Kampanjen Vård i juletid? uppmanar till att alltid börja sin kontakt med vården hos 1177 Vårdguiden.

Du kan alltid ringa telefonnummer 1177. Där får du prata med en erfaren sjuksköterska som ger råd om sjukdom och hälsa och hjälper dig att hitta rätt i vården. Du kan också boka tid, förnya recept eller beställa hjälpmedel genom att logga in på 1177.se.

Blir du sjuk vänd dig i första hand till din vårdcentral, eller husläkarmottagning, som det också kallas. Vissa vårdcentraler har jourtider eller drop-in-mottagning. På kvällar och helger finns det också tretton husläkarjourer som kan ta emot dig.

Närakuterna är till för dig som skadar dig eller blir hastigt sjuk. De har öppet alla dagar klockan 8.00–22.00 och här finns bland annat röntgen och provtagning. På närakuterna kan du få hjälp med mycket av det som idag tas om hand av akutmottagningarna.

Behöver du träffa en läkare men har svårt att ta dig till en mottagning? Då kan en jourläkare komma hem till dig. Jourläkarbilarna finns tillgängliga vardagkvällar och nätter mellan klockan 17.00–08.00 och dygnet runt alla helger och röda dagar. Ring 1177 så får du tala med en sjuksköterska som bedömer om en jourläkare ska komma hem till dig.

Akuten är till för dig som råkat ut för mycket allvarliga olycksfall eller allvarlig akut sjukdom som kräver omedelbar vård. Akutmottagningarna har öppet dygnet runt året om. På akuten får de svårast sjuka hjälp först.