Hälsokök à la carte ska ersätta mikromat på sjukhusen S,V,MP

Närlagad och ekologisk à la carte till sjukhussängen där den serveras aptitligt. Förbud mot transfett och bulkmedel. "Hälsokök" är de rödgröna partiernas nya förslag för att minska undernäringen och förbättra hälsan bland Stockholms sjukhuspatienter.

Vid en pressträff på Matmekka idag presenterade de rödgröna i landstinget sin första gemensamma politiska plattform inför valet 2010.

Hälsokök innebär att patienterna erbjuds en à la cartemeny och serveras färsklagad varm mat inom 45 minuter – lagad av välutbildade sjukhuskockar. Köken ska rymmas i sjukhusen eller hos en närliggande restaurang. Förebilden är bland annat Hvidovre hospital i Danmark. Cirka 40 procent av sjukhuspatienterna bedöms idag lida av eller löpa risk för undernäring.

– Stockholms patienter ska bli mätta och få i sig tillräckligt mycket näring när de ligger på sjukhus. Så är det allt för sällan idag. Istället för att njuta av sjukhusmaten - som är en viktig del i läkeprocessen upplever många patienter maten som oaptitlig. Det duger inte. Vi vill ge patienterna makten över maten, säger socialdemokraternas gruppledare Ingela Nylund Watz.

– Vi ställer en rad nya krav på maten som inte funnits tidigare. Onödiga kemiska tillsatser som bulkmedel ska bort. Det ska även härdade transfetter och genmodifierade livsmedel. Patientmaten ska i högre grad bli ekologisk, närproducerad och säsongsanpassad. Engångsprodukter ska minimeras, säger Raymond Wigg, Miljöpartiets landstingsråd i opposition.

– Maten ska vara god, nylagad och serveras på porslinstallrik. Det ska alltid erbjudas färska grönsaker och bröd till maten och mellanmål och näringsdryck för den som önskar. Patienten ska också kunna välja mellan olika portionsstorlekar och variationer på maten utifrån allergier och andra behov, säger Håkan Jörnehed (V), vice gruppledare.

Hälsokök ska införas stegvis i hela landstinget med start bland de patienter som ligger inne länge. Modellen bedöms kosta lika mycket som dagens system med micromat och kantin. Hygienkraven är också desamma som på dagens kantinmat. Som komplement till Hälsoköken ska det också bli möjligt alla laga enkla mellanmål som gröt eller omelett på fler avdelningar. Även Nya Karolinska Sjukhuset ska rymma Hälsokök och något av sjukhusen i länet ska få i uppdrag att specialisera sig på kostens inverkan på hälsan.

 

För mer information:

Ida Strutt, pressekreterare (S), tel. 737 39 38, ida.strutt@politik.sll.se

Ingrid Falk, pressekreterare (V), 070-737 41 16, ingrid.falk@politik.sll.se

Elisabeth Richter, pressekreterare (MP), 070-737 45 09, elisabeth.richter@politik.sll.se

Bakgrund – kritik mot sjukhusmaten

Den borgerliga alliansens hantering av sjukhusmaten på Karolinska Universitetssjukhuset och Södertälje sjukhus har fått hård kritik senaste halvåret. Den nya maten från Sodexo har exploderat i sina microvågsugnar och serveringen i svarta plastskålar har bedömts bryta mot landstingets värdegrund. En patientenkät i september visade på svidande kritik mot sjukhusmatens kvalitet, serveringssätt och bristen på extra tillbehör som färska grönsaker och bröd. Upphandlingen av maten bröt dessutom mot Kommunallagen och granskas just nu av Konkurrensverket.

 
Publicerad datum:
2009-11-23
Ansvarig redaktör: Ingrid falk
Kontakta redaktionen