Stick stopp – stoppar ofrivilliga stick vid provtagning

Den lilla tillsynes anspråkslösa uppfinningen Stick Stopp, som ska användas vid navelsträngsprov vid förlossningar kan rädda liv över hela världen.
–Barnen är vår framtid och det är viktigt att vårdpersonalen kan känna sig trygg och säker när de ska utföra viktiga provtagningar, säger Sonja Gustavsson, uppfinnare undersköterska på Södersjukhusets förlossningsavdelning.

Sonja Gustavsson är stolt och glad. I handen har hon sin egen uppfinning, Stick Stopp. Den ser ganska enkel ut där den ligger, men är en viktig liten mojäng för nyfödda små bebisar och för förlossningspersonal, men också för forskningen.

–Jag har uppfinnaren i blodet, säger hon. Min morfar var uppfinnare och under hela mitt liv har jag varit en problemlösare.

Många runt patienten
Vid förlossningar tar man sedan cirka tio år tillbaka ett så kallat ph-prov på de nyfödda barnens navelsträng. Provet syftar till att mäta syrehalten i blodet vid födelsen.

Provet ska tas precis när barnet kommit ut och fortfarande ligger kvar mellan sin mammas ben och blodet kan flöda fritt mellan moderkakan och barnet. Personalen har 30 sekunder på sig att ta provet innan det är dags att flytta barnet upp på mammans bröst och klippa navelsträngen.

–Vid en förlossning är vi många kring patienten och när det här provet ska tas på den hala navelsträngen är det lätt att man sticker sig. Det är oftast undersköterskor som tar provet, men vid kejsarsnitt är den läkaren som sticker. Risken för sticksår är ett ständigt orosmoment för personalen.

På Södersjukhuset genomförs drygt 7 500 förlossningar varje år och varje gång tas en rad prov, både på barnet och mamman.

–Det var när jag själv stack mig vid en ph-provtagning för några år sedan som idén till Stick Stopp föddes. Jag visste att patienten var missbrukare och jag fick ta flera blodprov, bland annat för hepatit och hiv. Det var flera månaders orolig väntan innan jag fick veta att jag var helt frisk. Som smittad med den här typen av sjukdomar kan man inte arbeta inom vården. För mig som ensamstående mamma till två barn hade hela livet kunnats slås i spillror.

Idéarbete på fritiden
Sonja började fundera på hur ett stickskydd skulle kunna se ut.
–Min första bild var en ituklippt trädgårdsslang, som man kunde lägga navelsträngen i för att skydda handen mot stick. För att få ett fast tag om den hala strängen är det viktigt att man kan klämma till lite försiktigt utan att stoppa blodflödet.

Sonja ville gå vidare med sin idé och bestämde sig för att prata med ledningen för förlossningskliniken.

–De blev intresserade och det bestämdes att jag skulle få fortsätta arbeta med min idé på fritiden. De hjälpte mig också att få kontakt med sjukhusets jurister, som gav mig flera kloka råd, bland annat om patent.

Sonja gjorde en ordentlig förundersökning kring de prov som tas på mamma och på barn för att göra sig en bild av hur viktiga de här proverna faktiskt är och till vilket syfte man tar dem.

–Jag fick en helt annan kunskap. Det tas mängder av prover i samband med förlossningen som har betydelse både för mammans och barnets hälsa men också för forskningen, exempelvis på stamceller.

Lång process
Juristerna på Södersjukhuset tipsade SLL Innovation, som hjälper personal inom hälso- och sjukvården att förverkliga sina idéer till nya medicintekniska produkter.

–Olle Hillborg och Saeed Meheranrad på SLL Innovation har varit mina förtrogna och samarbetspartners under hela processen. Vi började med en nyhetsgranskning för att försäkra oss om att den här produkten inte redan fanns någonstans i världen.

Det gjorde den inte och man kunde fortsätta med att utveckla en prototyp och söka patent.

–Det var jättespännande men också tålamodsprövande. Jag hade en prototyp i lera som skulle göras om i plast och sedan sökte vi patent. Det tog längre tid än jag kunnat föreställa mig, men nu efteråt förstår jag att det har gått fort för oss att få fram Stick Stopp.

Efter en lång process med kliniska prövningar och CE märkning påbörjades en säljprocess i somras, då SLL Innovation  bjöd in olika medicintekniska bolag som kunde tänkas vara intresserade. Tillsist blev det bolaget Mediplast AB som köpte patentet.

–Det blev klart före jul och nu håller man på och letar tillverkare, bland annat i Malmö. Stick Stop kommer att bli en engångsprodukt tillverkad i återvinningsbar plast. Det kostar mer att återanvända den än att ta en ny varje gång.

Global lansering
Södersjukhuset och SLL Innovation sålde idé och patent till Mediplast AB. Sonja står som uppfinnare och kommer därför att  få en ekonomisk ersättning i form av royalty.

–Utan SLL Innovation hade jag nog inte varit där jag är idag. Jag är ganska tuff och viljestark, men det är en djungel inom den här branschen med alla regler och förordningar. Men allt går, man ska tro på sig själv och sin magkänsla, då går det vägen.
 

Nu väntar en global marknadsföring av Stick Stopp.

–WHO har visat intresse för att stödja lanseringen och vi tror att den kommer att bli en storsäljare i hela världen. Men jag får börja med att köpa en resväska för jag har inte varit ute och rest på 20 år. Det ska bli jättespännande.  

 

För mer information om SLL Innovation, besök SLL Innovations egna hemsida!

Senast uppdaterad:
2011-03-24
Ansvarig redaktör:
Viktoria Björk
Sonja Gustavsson, uppfinnare och undersköterska på Södersjukhusets förlossningsavdelning
Foto: Anki AlmqvistSonja Gustavsson, uppfinnare och undersköterska på Södersjukhusets förlossningsavdelning
Uppfinningen Stick Stopp som ska användas vid navelsträngsprov vid förlossningar kan rädda liv över hela världen
Foto: Anki AlmqvistUppfinningen Stick Stopp som ska användas vid navelsträngsprov vid förlossningar kan rädda liv över hela världen

Kontakta SLL Innovation!

Är du medarbetare inom hälso- och sjukvården i Stockholms läns landsting och har en idé? Är du företagare eller entreprenör inom det medicintekniska området?