Pris för arbete mot främlingsfientlighet och rasism

Uppläsning

Priset vill främja samexistens mellan olika kulturer. Insatserna ska bidra till större förståelse och bättre kontakt mellan svenskar och invandrare eller invandrargrupper emellan. Pristagarna kan vara enskilda individer, institutioner och organisationer. Den eller de du nominerar behöver inte arbeta inom landstinget. Och inte heller du som nominerar.

Dags att nominera till priset 2018

Nu kan du nominera en en person, institution eller organisation du tycker gjort en insats för att främja samexistens mellan olika kulturer i samhället. 

Den eller de du nominerar behöver inte arbeta inom landstinget. Och inte heller du som nominerar.

Formuläret är öppet fram till 1 maj.

Här kan du nominera till priset mot främlingsfientlighet

Vem kan vinna priset?

Juryns bedömningskriterier:

  • en person, institution eller organisation som verkar inom Stockholms läns landstings geografiska område
  • priset ges för en insats mot främlingsfientlighet, som på ett engagerat sätt främjar en samexistens mellan olika kulturer i samhället
  • insatserna ska bidra till större förståelse och bättre kontakt mellan svenskar och invandrare eller invandrargrupper emellan
  • insatser som bidrar till att motverka rasistiska och främlingsfientliga våldshandlingar prioriteras.
  • Juryn består av en representant från varje politiskt parti i landstingsfullmäktige. Priset har delats ut sedan 1997. Prissumman är 50 000 kronor.

Tidigare pristagare

Alvik Basket och Hammarby IF Boxning, pristagare 2017

Idrotten kan vara vägen in i gemenskap och tillhörighet. Det har Alvik Basket och Hammarby IF Boxning tagit fasta på i sitt engagemang för ensamkommande flyktingbarn. 

Alvik Basket:David McCannMari GahmJenny JonevretLeena MengücBoxning:Peter LjungkvistÅke AnderssonJoel GrandellAli Yusefi

Alvik Basket: Mari Gahm, David McCann, Jenny Jonevret, Leena Mengüc. Hammarby IF Boxning: Joel Grandell, Åke Andersson, Ali Yusefi och Peter Ljungkvist. Foto: Danish Saroee

Alvik Basket

Idrottsrörelsen är en väldigt bra plattform för att välkomna människor in i samhället, inte bara in i idrotten, säger David McCann, klubbdirektör.

Med början i integrationsprojektet "Välkommen hit" har Alvik Basket engagerat sig på flera fronter för ensamkommande flyktingbarn. De bjuder regelbundet in till öppen träning i Åkeshovshallen och Äppelviksskolan och samlar in träningskläder, bollar och skor så att alla som vill ska kunna delta. Dessutom har de läxläsning på flera boenden.
– Vi möter så många fina ungdomar, det här är ett engagemang som ger väldigt mycket tillbaka. Jag är helt upprymd efter en kväll med läxläsning, säger Leena Mengüc.

Juryns motivering:

Alvik Basket är en av Stockholms största ungdomsföreningar inom basketen. Sedan 2014 har de bedrivit ett aktivt arbete för att välkomna nyanlända till sin förening. Genom projektet "Välkommen hit" har de inkluderat ensamkommande flyktingbarn in i sin förening och samhället samt arbetat för att sprida information kring de ensamkommandes situation.

Alvik Basket har utöver detta anordnat läxläsning på flyktingboenden och föreläst om hur det svenska föreningslivet fungerar. Föreningen har även bjudit in ensamkommande till sina matcher. Alvik Basket har tagit stora kliv utanför sin ordinarie verksamhet för att ge några av de mest utsatta en lättare väg in i vår gemenskap.

Hammarby IF Boxning

Svenska mästaren och tränaren, Ali Yusefi kom som ensamkommande flyktingbarn till Sverige för sju år sedan. Att komma i kontakt med klubben och Joel Grandell var avgörande på många sätt för honom. Han kom in i en gemenskap, lärde sig språket och upptäckte att boxning var hans grej.
– Jag tror det betyder jättemycket att de killar som kommer till oss kan ha mig som förebild. Själv saknade jag någon att se upp till som en gång hade varit i samma situation som jag var då, men tagit sig vidare och fått det bra, berättar Ali Yusefi.
I integrationsprojektet "Boxning på dari och svenska" har han rollen som förebild, och som tolk. 
– Språket är jätteviktigt för att integrationen ska fungera. Jag håller träningen på svenska och Ali översätter. På så vis lär de sig boxningsspråket. Därifrån går vi vidare och jobbar mer med gemenskap, förklarar Joel Grandell, tränare.

Juryns motivering:

Många barn har under de senaste åren kommit till Sverige och behöver komma in i samhället. Det är viktigt att det finns verksamheter där de känner sig välkomna och där man hittar engagerade vuxna med en stark vision om ett mer inkluderande samhälle. Den ideella föreningen Hammarby IF Boxning är en klubb som är öppen för alla och alla förväntas bidra utifrån sina förutsättningar och förmågor.

En vanlig kväll kan man möta människor i olika åldrar och nationaliteter. Dessutom skräddarsyr klubben unika lösningar för att främja integrationen genom boxningen. Genom projektet "Boxning på dari och svenska" lär sig ungdomarna språket samt att respektera sporten och varandras värderingar, vilket motverkar främlingsfientlighet och rasism.