Idag införs vårdval primär hörselrehabilitering

Idag 1 december införs vårdval inom primär hörselrehabilitering. Det innebär att vårdgivare, som uppfyller de kvalitetskrav som vårdvalet ställer, nu har möjlighet att auktorisera sig.

Hittills har 23 nya mottagningar godkänts inom vårdvalet. Det är en kraftig ökning jämfört med dagens fem. I samband med detta beräknas väntetiderna minska för dem som behöver exempelvis hörapparat. Från 1 december när vårdval införs behövs inte längre remiss för nya patienter.

Uppdrag och ansvar
Service och reparation av hjälpmedel ingår i de godkända mottagningarnas uppdrag liksom behovsbedömning, utprovning av hörapparater och andra hörselhjälpmedel. Mottagningarna ska också informera och ge stöd och rådgivning.

Den mer omfattande och krävande hörselrehabiliteringen kommer däremot att finnas kvar hos Hörsel- och balanskliniken vid Karolinska universitetssjukhuset. Detsamma gäller hörselhabiliteringen för barn och unga.

Flera öppnar nu
Det blir nio olika vårdgivare som driver de 23 nya hörselmottagningarna. Majoriteten av dem startar sin verksamhet idag 1 december.

Godkända mottagningar kommer att finnas i Johanneshov, Järfälla, Kista, Lidingö, Norrtälje, Sollentuna, Solna, Stockholms innerstad, Södertälje, Täby, Vällingby. Även en i Uppsala för dig som har närmare dit. Framöver kan det bli ännu fler mottagningar.

Kontakta Vårdguiden på telefon 08-320 100, knappval 1, om du vill veta vilka mottagningar som finns att välja mellan. Eller gå in på Vårdguiden.se.

Publicerad datum:
2011-12-01
Ansvarig redaktör: Hälso- och sjukvårdsförvaltningen
Kontakta redaktionen